2021-12-15 09:50:28• hírek • Bede Emőke

A duális képzés fontosságát hangsúlyozták a munkaerőpiaci fórumon

A ROHU-370 — A Szatmár megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kamarák közötti együttműködés erősítése a lakosság foglalkoztatottságának javítására elnevezésű projekt keretében kedden a szatmárnémeti Iparosotthonban egy határon átnyúló munkaerőpiaci fórumot szerveztek, melyen a résztvevők elsősorban a duális képzésben rejlő lehetőségekkel ismerkedhettek meg.

A fórum első felében Daniela Culic, a Szatmár Megyei Kereskedelmi-, Agrár- és Iparkamara vezetője ismertette az említett projekt általános célkitűzéseit és az eddig elért eredményeket. Mint elhangzott, a projekt célja a foglalkoztatás javítása és a határokon átnyúló munkaerő mobilitásának elősegítése azáltal, hogy a partnerszervezetek közötti együttműködést még hatékonyabbá teszik. A megfogalmazott célokkal kapcsolatban a CCIA igazgatónője azonban hangsúlyozta, hogy ezeket még 2017 végén, azaz bőven a koronavírus-járvány előtt körvonalazták, a pandémia azonban új kihívásokat állított a csapat elé és érezhetően megnehezítette a projektben vállalt tevékenységek megvalósítását is. Mindezek ellenére sikerült elkészíteni egy online elérhető, folyamatosan frissülő adatbázist, melyben a betöltésre váró állásokat jegyzik, illetve elkészült egy, a határmenti régióra vonatkozó munkaerőpiaci elemzés is. Ugyanakkor mindezek mellett már dolgoznak a vállalkozásfejlesztési program, az állásbörzék, szakmai látogatások és tanfolyamok beindításán is.



Daniela Culic után Anisoara Boitor főtanfelügyelő vette át a szót, aki röviden ismertette a duális képzés Szatmár megyei történetét, majd kitért a jövőbeni tervekre is. Amint arra Boitor felhívta a figyelmet, a szakképzés, beleértve a duális képzést is évről évre népszerűbb, az ezzel kapcsolatos mutatók – az elmúlt évben mérhető megtorpanást kivéve – folyamatosan felfelé íveltek, ezért 2022-től 12-re növelnék a duális képzési rendszerben működő osztályok számát. A tanfelügyelőség terve szerint immár nyolc tanintézményben válik majd elérhetővé ez az opció, a partnercégek száma vélhetően 25-re nő majd, s a 11 féle szakképzésre összesen 313 kilencedik osztályost várnak majd.


A duális képzést támogató cégek közül a fórumon az Autonet Import Kft. képviseletében Hauler István szólalt fel. A cég 2017-től vállal aktív szerepet azon fiatalok szakképzésében, akik a jövőben az autóiparban szeretnének elhelyezkedni. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum autószerelői szakosztálya számára a cég biztosította a megfelelő munkaruhát és felszereléseket, a szükséges orvosi vizsgálatokat, továbbképzéseket, illetve a havi ösztöndíjat is. A kezdeményezés pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 2020 őszétől az Autonet Import immár öt városban, Szatmárnémetiben, Kolozsváron, Szucsáván, Brassóban és Bukarestben támogatja a duális képzésben működő osztályokat, és az ezekben tanuló több mint 200 fiatalt.


Hauler az első eredményekről is beszámolt a fórum résztvevőinek. Mint elmondta, a duális képzésben tanulók első évfolyama 2020-ban fejezte be az iskolát, s huszonnyolc diákból pedig tizenegyet azonnal alkalmaztak a programban részt vevő partnercégek. Az idei évben négyen álltak munkába közvetlenül a képzés befejezése után, többiek a tanulmányaik folytatása mellett döntöttek, hiszen a szakképzést igazoló oklevél mellé szeretnének egy érettségi diplomát is szerezni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: